چکیده تحقیق پایانی باعنوان عزت نفس در آیات و روایات
عنوان :
عزت نفس در آیات و روایات
استاد راهنما :
سركار خانم معصومه پاشایی اصل
محقق :
سمیرا رحیمی نژاد-مدرسه علمیه حضرت فاطمه(س)سقز
چكيده
عزت نفس نقش اساسی و محوری در بهروزی دنیوی و رستگاری اخروی انسان دارد به ویژه انسان دیندار که آرزو دارد به رستگاری ابدی برسد . ضرورت و اهمیت عزت نفس در آیات و روایات به وضوح تبیین گردیده است. در درجه نخست هخداوند در قرآن کریم ، خود را منبع و سرچشمه اصلی عزت معرفی می کند( فَللَّهِ العِزَّه جَمیعاً) و در گام بعدی هم قرآنی را که بر پیامبر نازل شده است را عزتی می داند که هوادارانش شکست نمی خورند.
با بهره گیری از برنامه ی انبیاء در تقویت ادراکات باطنی قدرت عزت نفس به تدریج افزایش می یابد تا آنجا که شخص خود را بزرگتر و بالاتر از این می بیند که دست به کارهایی بزند که عزت و شرافتش را لکه دار کند و از آنجایی که این احساس در هر انسانی به صورت فطری وجود دارد ، تنها نیازمند تقویت و فعلیت بخشی به این توانایی از طریق آموزه های عقلانی و وحیانی است.
با بهره گیری از این آموزه ها انسان می تواند روز به روز بر قدرت عزت نفس خویش بیافزاید و بداند که حرکتش در راستای خیر و صلاح است یا در مسیر هلاکت و سقوط. در مسیر رشد روحیه عزت نفس می یابد و شرافت نفس می بایست زمینه های شکوفایی این روحیه فراهم گردد و عوامل پیدایش آن شناسایی و تقویت گردد. که از نگاه قرآن کریم و روایات معصومین علیهم السلام اطاعت از خداوند، حاکمیت ارزش های اسلامی ، تقوا گزینی، قناعت پیشگی و تقویت هنجارهای اخلاقی از مهمترین این عوامل به شمار می روند از این رهگذر عزت نفس آثار و برکاتی مفید را نیز به دنبال دارد.
از طرفی دیگر فقدان عزت نفس ، پیامدهایی زیانبار را به دنبال دارد که تکبر، عجب، پوچی، بی هویتی، تن دادن به خواری و دشمنی با اهل بیت علیهم السلام و… از آن جمله اند.