چند روایت در باب فضائل توکل
برای اینکه شیرینی توکل بر خدا را حس کنیم و سعی کنیم این صفت را سرمشق زندگیمان قرار دهیم گوشه اى از روایاتی که نشان دهنده فضائل توکل بر خداوند متعال است را بیان میکنیم :
1- بی حساب وارد بهشت شدن
طبق آنچه ابن مسعود روایت کرده پیامبر خدا فرموده است : «در موسم (حجّ) امّتها را به من نشان دادند دیدم امّتم کوه و دشت را پر کرده است، از کثرت و هیأت آنها مرا خوش آمد. به من گفته شد: آیا راضى شدى؟
گفتم: آرى گفت: با اینها هفتاد هزار کس است که بىحساب وارد بهشت مىشوند.» از آن حضرت پرسیدند: اى پیامبر خدا! آنها چه کسانى هستند؟ فرمود: «آنهایى که در بدن خود داغ نمىگذارند، و فال بد نمىزنند، و افسون نمىکنند، و بر پروردگارشان توکّل مىکنند.» عکاشة بن محصن برخاست و عرض کرد: اى پیامبر خدا! دعا کن خداوند مرا از آنان قرار دهد.
«پیامبر خدا (صلی الله علیه و آله) فرمودند : بار الها او را از آنان قرار ده»، و دیگرى برخاست و عرض کرد دعا کن خداوند مرا از آنان قرار دهد، پیامبر (صلی الله علیه و آله) فرمود: «عکاشه بر تو سبقت جست.»
2- وفای کامل به خداوند متعال
هنگامى که حضرت ابراهیم علیه السلام که از منجنیق در آتش انداخته شده بود جبرئیل (علیه السلام) به او گفت: هیچ حاجتى دارى؟ پاسخ داد: امّا به تو نه! این پاسخ براى وفاى به قولش بود که گفته بود: حسبی الله و نعم الوکیل، چه زمانى که او را گرفتند تا در آتش اندازند این را گفت، و خداوند در سوره نجم آیه 37 دربارهاش فرمود : وَ إِبْراهِیمَ الَّذِی وَفَّى و(یا از آنچه در صحیفههاى) ابراهیم (است) همان کسى که (در اطاعت حق و ابلاغ توحید و صبر در مبارزه و انجام امتحان) به نحو کامل وفا نمود .
3- رهایی از مشکلات و رنج ها
از طریق شیعه از امام صادق علیه السلام روایت شده که: «خداوند به داوود وحى فرمود: هر بندهاى از بندگانم بى آن که به آفریدگانم رو آورد به من پناه جوید و این را از نیّت او بشناسم، سپس هر گاه آسمانها و زمین و هر که در آنهاست درباره او مکر کنند من از میان آنها راهى براى رهایى او قرار مىدهم. و هر بندهاى از بندگانم به یکى از آفریدگانم پناه برد و این را از نیّت او بشناسم همه اسباب آسمانها و زمین را از دسترس او قطع مىکنم و زمین را از زیر پاى او فرو مىبرم و باک ندارم که در چه وادى هلاک شود.
و نیز از امام صادق روایت است که «خداوند مىفرماید : به عزّت و جلال و بزرگوارى و بلندى پایگاهم سوگند که آرزوى هر آرزومند به غیر خودم را با نومیدى قطع مىکنم ، و جامه ذلّت در نزد مردم بر او مىپوشانم ، و او را از قرب خود مىرانم و از دیدار خود دور مىگردانم . وقتی که در سختیها به غیر از من امید دارد و غیر از مرا آرزو می کند آیا نمی داند که سختیها در دست من است ، آیا نمی داند که کلید همه درها در دست من است اما در خانه دیگرى را مىکوبد در حالی که به درِ بسته می خورد با اینکه درگاهم به روى همه کسانى که مرا بخوانند باز است . پس کیست که در مشکلات خود ، مرا بخواند و من به او جواب نداده باشم ، و کیست که در امر مهمّى به من امید داشته باشد و من او را ناامید کرده باشم . در حالی که آسمانهایم را پر از کسانى کردم که از تنزیه و ستایش من خسته نمىشوند ، و به آنها دستور دادم که درها را میان من و بندگانم نبندند ، اما بندگانم به قول من اعتماد نکردند ، آیا بنده من نمىداند که اگر حادثهاى بر او رخ داد کسى جز من و یا به اذن من نمىتواند آن را از او برطرف کند ، پس چرا او را از خودم غافل مىبینم .
چیزى را که از من نخواسته است به جود و بخشش خود به او مىدهم ، اما وقتى که آن را از او مىگیرم دوباره از من نمىخواهد که آن را به او برگردانم و افسوس که از غیر من ، این درخواست را مىکند ، آیا گمان نمىکند من که پیش از درخواستش بخشش مىکنم اگر از من درخواست شود اجابت می شود ، آیا من بخیلم که بندهام مرا بخیل می داند . آیا جود و بخشش روش من نیست ، و یا عفو و رحمت در دست من نیست . آیا من مرجع آرزوها نیستم ، و چه کسى غیر از من آنها را قطع مىکند ، آیا آرزومندان از این که از غیر او آرزو می کنند نمىترسند . اگر همه اهل آسمانها و زمین از من آرزو کنند ، و همه آنچه را که آرزو دارند بدهم به اندازه عضو مورچهاى از ملک و دارایى من کم نمىشود ، و چگونه ممکن است ملک و ثروتى که من قیّم و نگهبان آنم کم و دچار نقصان شود . سختى و بدبختى باد بر کسی که از رحمتم ناامیداند ، و سختى و بدبختى باد بر کسی که نافرمانى من را مىکند و از من پروا ندارد.»
4- رسیدن به عزت
از امام صادق علیه السّلام روایت شده است که میفرماید إِنَّ الْغَنَاءَ وَ الْعِزَّ یَجُولَانِ فَإِذَا ظَفِرَا بِمَوْضِعِ التَّوَکُّلِ أَوْطَنَا
عزّت و توانگرى در حال حرکت مىباشند، و هر جا به توکل رسیدند در آنجا وطن مىکنند.
امام صادق علیه السّلام فرمود: هر بندهاى که به طرف خداوند برود و به آنچه مورد علاقه خدا مىباشد، روى آورد، خداوند هم به او توجه مىکند و به کارهاى مورد علاقه او مىرسد ، و هر کس به خداوند چنگ بزند خداوند هم او را نگه مىدارد . هر کس مورد نظر خدا قرار گرفت و در حصار او در آمد باکى ندارد که اگر آسمان بر زمین فرود آید، و یا حادثهاى در زمین پدید آید و همه را فرا گیرد او در حزب خدا قرار دارد و از هر بلائى مصون است، مگر خداوند در سوره دخان آیه 51 نفرموده است إِنَّ الْمُتَّقِینَ فِی مَقامٍ أَمِینٍ همانا پرهیزکاران در جایگاه امنى (از مرض و اندوه و پیرى و مرگ) خواهند بود.
5- مومن واقعی
حضرت صادق علیه السّلام در تفسیر آیه شریفه إِنَّ اللَّهَ وَ مَلائِکَتَهُ یُصَلُّونَ عَلَى النَّبِیِّ فرمود: ملائکه به رسول خدا صلى اللَّه علیه و آله درود مىفرستند و بر او سلام مىکنند. راوى گوید: پرسیدم رسول خدا از کجا مىداند که ملائکه بر او سلام کردند، فرمود حجابها برداشته مىشود پرسید، مؤمن از کجا بداند که مؤمن است فرمود: اگر در برابر قضاء خداوند تسلیم است و آنچه به او مىرسد خوشحال مىباشد و بىتابى نمىکند او مؤمن است.
امام محمد باقر علیه السّلام فرمود : رسول خدا صلى اللَّه علیه و آله در یکى از سفرها به کاروانى رسیدند اهل کاروان به عنوان رسالت بر آن حضرت سلام کردند . رسول اکرم فرمود شما که هستید ؟ عرض کردند : یا رسول اللَّه ما مؤمن هستیم فرمود : حقیقت ایمان شما چیست ؟ عرض کردند : ما به قضاء خداوند راضى هستیم و کارهاى خود را به او واگذار مىکنیم و در برابر فرمانش تسلیم مىباشیم. رسول گرامى فرمود : شما اهل حکمت و فضیلت هستید اکنون چنین است و در ایمان خود راست گو مىباشید پس خانههائى که در آن سکونت نمىکنید نسازید و آنچه را که نمىخورید جمع نکنید و از خداوندى که برگشت همه به طرف او هست بترسید .
6- اجابت از طرف خداوند متعال
امام رضا علیه السّلام از پدرانش روایت مىکند که رسول خدا صلى اللَّه علیه و آله مىفرمود: خداوند فرموده : هر مخلوقى که به مخلوق دیگرى متوسل شود و مرا فراموش کند ، اسباب و وسائل آسمانها و زمین را از او خواهم گرفت . اگر از من چیزى بخواهد به او نخواهم داد، اگر دعا کند اجابت نمىکنم و اگر مخلوقى در خانه من بیاید و به من توسل پیدا کند آسمان و زمین را ضامن روزى او مىگردانم، از من هر چه بخواهد مىدهم، و هر دعائى بکند اجابت مىنمایم، و اگر توبه کند قبول مىکنم.