باتوجه به اینکه در آستانه ماه مبارک رمضان قرار گرفته ایم و طبق معمول هرسال با ورود به ماه رمضان ، میزان مصرف خرما به طور چشمگیری افزایش می یابد ،خوب است که به خواص خرما و تأثیر مصرف آن در پیشگیری از بیماری ها اشاره ای داشته باشیم.
در قرآن 42 بار از کلمه خرما نام برده شده و توصیه بسیاری به مصرف آن نیز شده است. در احادیث بسیاری نیز به مصرف خرما تأکید شده است که به تعداد محدودی از آنها اشاره می کنیم :
- پیامبراکرم (ص) می فرماید: خرما بخورید چراکه خستگی را می برد ، در برابر سوز وسرما گرمی می دهد، در برابر گرسنگی سیر می کند و در آن 72 باب شفاست.
- از خوردن غذای شب خودداری نکنید حتی اگر چند دانه خرما باشد.
- خرما چه سحری خوبی ست.
به زنان درماهی که فرزند به دنیا می آورند خرمای تازه بدهید؛ چرا که در این صورت کودک بردبار و پاک می شود.
- امام علی (ع) می فرماید: کام کودکان خود را با خرما بگشائید.
- امام صادق (ع) با دیدن ظرفی خرما فرمودند : دراین ظرف شفای بسیاری از درد هاست.
بررسی و تحقیقات علمی نیز بیانگر این مسئله است که خرما ماده غذایی است از گروه میوه ها که دارای مواد مغذی بسیاری ازجمله: پتاسیم ، منیزیوم ، آهن ، فسفر، کلسیم ، روی و انواع ویتامین ها مانند: A، B و e می باشد و مقدار اسید فولیک آن نیز قابل ملاحظه است .
هر دو عدد خرما دارای حدودا” 60 کیلو کالری انرژی است و 15 گرم قند ، که این قند از نوع قند های ساده و قند میوه یا فروکتوز است . همچنین خرما حاوی مقدار کمی پروتئین گیاهی و مقدار قابل توجهی فیبرغذایی هم هست .
با توجه به مواد مغذی که درون خرما وجود دارد ، این ماده غذایی می تواند تأثیر فوق العاده ای بر سلامتی و پیشگیری از بیماری ها داشته باشد .
جهت اثبات این موضوع به موارد زیر توجه کنید:

خرما به دلیل داشتن دو نوع قند و طبع گرم، برای باز کردن روزه بسیار توصیه می شود (مستحب است) چراکه قند را به شکل مطلوبی بالا برده و باعث ایجاد انرژی بیشتر در فرد گرسنه می گردد.
- خرما با داشتن دو فاکتور مهم خون ساز آهن و اسیدفولیک ، در خون سازی و بهبود کم خونی فوق العاده مؤثر است .
- به این دلیل که خرما محتوی فیبر زیادی است. جلوگیری کننده بسیار قوی از یبوست است و همچنین بهبود دهنده آن . خوردن چند دانه خرما با آب جهت رفع یبوست توصیه می شود .
- پتاسیم بالای داخل خرما در کاهش فشار خون مؤثر بوده در انبساط عضلات و جلوگیری از اسپاسم نیز مؤثر است .
- خرما دارای ویتامین ث بسیار زیادی نیز می باشد که در تقویت سیستم ایمنی بدن نقش قابل توجهی دارد .
- خرما به عنوان یک منبع قند وانرژی در هنگام گرسنگی محسوب می شود که در نواحی ومناطق گرمسیری به عنوان یک غذای کامل استفاده می شود .
- خرما با آنتی اکسیدان های بسیار زیادی که دارد ، تأثیر چشمگیری بر کاهش میزان بروز سرطان داشته و تحقیقات نشان داده است در مناطقی که مصرف خرما بالاست ، میزان سرطان به طور قابل ملاحظه ای کمتر است .
- خرما در افراد دیابتی جایگزین بسیار خوبی برای قند است . البته در صورتی که در مقدار کم مصرف شود .
- طبع گرم خرما از سردی کردن جلوگیری می کند و می تواند در بهبودعوارض آن نیز مؤثر باشد.
- به دلیل داشتن کالری قابل ملاحظه برای افزایش اشتها و افزایش وزن در افراد بی اشتها و مبتلا به لاغری مفرط تأثیر گذار است.
- خرما با آنتی اکسیدان های بالای خود قادر است از بروز بیماری های قلبی و آلزایمر نیز جلوگیری کند.
- ترکیبات کورتونی قوی موجود در خرما در تسکین دردهای مفاصل نیز تأثیر موثراست.
- خرما دارای مواد ضدالتهاب زیادی است که جهت برطرف شدن انواع التهاب ها دربدن ازجمله التهاب نایژه ها و آسم ،التهاب سینه در سرما خوردگی ، التهاب مفاصل یا آرتروز، نقش مهمی را بازی می کند.
- منیزیوم قابل توجه داخل خرما اثر آرامش بخش و منبسط کننده دارد و در تسهیل زایمان در زنان باردار نیز تأثیر گذار است. (مراجعه به حدیث پیامبرصلی الله علیه)
- خرما با خاصیت قلیایی خود ، اسید زیاد معده را خنثی کرده و در بهبود بیماری های معده مانند زخم معده و اسید بالای معده یا رفلاکس (ترش کردن ) ، بسیار مؤثر است.
- خواص آرامش بخش خرما به زنان باردار اختصاص نداشته و بهبود اعصاب را برای تمام مصرف کنندگان به ارمغان می آورد.
- روغن هسته خرما که در بسیاری از کشورها استفاده می شود شامل چربی های غیراشباع خوبی می باشد که در کاهش چربی خون نیز مؤثر است .
توجه شود که مصرف خرما باید روزانه 2-3 عدد باشد وگرنه افزایش قند و وزن را به همراه خواهد داشت.
|