شیر سرشار از ویتامین های مختلف
شیر شفای هر دردی به جز مرگ
امام صادق (علیه السلام) : بر تو باد نوشیدن شیر، زیرا آن موجب رویش گوشت و تقویت استخوانهای بدن میشود.
حضرت علی (علیه السلام) : نوشیدن شیر شفای هر دردی است؛ به جز مرگ
شیر تنها ماده شناخته شده در طبیعت است که میتواند نیازهای بدن را بطور متعادل تامین نماید. عمده ویژگی شیر و وجه تمایز آن نسبت به سایر موادغذایی، ترکیب پروتیینی و املاح موجود در آن نظیر کلسیم و فسفر است. مواد پروتیینی بعد از آب، قسمت عمده بافتهای نرم و 18 درصد وزن بدن را تشکیل میدهند. پروتیینها وظیفه ساخت، نگهداری و ترمیم بافتهای بدن را به عهده دارند و باید همیشه به مقدار لازم در رژیم غذایی استفاده شوند. تا کنون 20 نوع اسید آمینه شناخته شده که 18 نوع آن در شیر موجود است. لذا شیر تمام اسید آمینه های لازم برای بدن را دارا میباشد. مقدار مناسب کلسیم در بدن، در تنظیم ضربان قلب و فشار خون موثر است و مصرف آن به عنوان یک فاکتور مهم سلامتی، به میزان نسبتا زیاد توصیه میشود. شیر و فرآورده های آن منبع بسیار غنی کلسیم است، ضمن آنکه کلسیم موجود در سبزیجات نمیتواند مانند کلسیم موجود در شیر برای بچه ها مفید و قابل جذب باشد. مصرف روزانه دو لیوان شیر کلسیم مورد نیاز بدن را تامین میکند.
فسفر از ترکیبات مهم سلولهای بدن است و در واکنشهای شیمیایی بدن و همچنین فعال کردن آنزیمها، ویتامینها و در نهایت رشد و ترمیم بافتهای بدن نقش عمده ای دارد.فسفر به همراه کلسیم در تشکیل و استحکام استخوانها عمل میکند و در ساخت بافتهای عضلانی، مغز و اعصاب دخالت دارد. مصرف روزانه فسفر برابر کلسیم پیشنهاد میشود.
غذاهایی که به اندازه کافی حاوی پروتین و کلسیم اند (شیر) از فسفر کافی نیز برخوردارند.
مقایسه مقدار ویتامینهای توصیه شده در روز با مقادیر و ویتامینهای موجود در شیر نشان میدهد شیر منبع مهمی از ویتامینهاست.
ویتامینهای موجود در شیر عبارتند از :B2 B6 B12 ) B1)B A وD و…