مقاله-راهکار رفع آسیب های موجود سبک زندگی در ایران
بسم الله الرحمن الرحیم
موضوع:
چاره جویی وارائه راهکار جهت رفع آسیب های موجود سبک زندگی در ایران
گردآورنده :
نام طلبه:فاطمه زارعی
کامیاران، ( مدرسه علمیه فاطمة الزهرا (س) )
زمستان 91
چکیده
یکی از موضوعاتی که در طول تاریخ در معرض آرا و تفسیرهای گوناگون قرار گرفته همواره دچار افراط و تفریط شده است ،شخصیت و جایگاه فردی ، خانوادگی و اجتماعی زن و مرد است. امروزه نیز کج اندیشی ها و عدم تعادل در این باب ، در جوامع مختلف فراوان به چشم می خورد. در این میان تنها چشمه زلال ، مکتب اولیا و اوصیای الهی است که به دور از هر گونه افراط و تفریط و با تکیه بر وحی و با استمداد از خالق هستی ،به ترسیم جایگاه حقیقی زنان و مردان متناسب با آفرینش آنان پرداخته است.
برای پیش گیری از هرج و مرج ها و بیان وظایف زن و مردو ارائه دادن یک زندگی بر اساس موازین اسلامی ما را بر آن داشت که مقاله ای در این زمینه تهیه کنیم.
این مقاله به روش کتابخانه ای تهیه شده است .
با توجه به مفاهیم مورد نظر و شرایط موجود در زندگی هر فردی اگر بخواهد شخصیتی اسلام گونه داشته باشد با انجام دادن درست وظایف خود می تواند به آن جامه ی عمل بپوشاند و آن را از بالقوه به بالفعل تبدیل کند.
کلیدواژه: سبک،شیوه، زندگی.
مقدمه
در دنیای امروز مشکلات زیادی در زندگی مردم به وجود آمده است و باید براتی حل این مشکلات چاره جویی کرد که یکی از آنه بهره گیری از سخن بزرگان همچون رهبر می باشد.
در این زمینه پژوهش های زیادی صورت گرفته ولی به دلیل مشکلات و ضعف ایمان ما را بر آن داشت که در این زمینه مقاله ای تنظیم کنیمو با بیان نحوه یزندگی حضرت زهرا (سلام الله علیها) و الگوگیری از ایشان مشکلات پیش آمده را به حداقل برسانیم.
پژوهش هایی که در این زمینه انجام شد اکثرا به بیان زندگی مادی انسانها و تأمین امور دنیوی پرداخته اندو نحوه ی صحیح زندگی اجتماعی و معنوی را به طور واضح بیان نکرده اند و این خود ما را برآن داشت که در این زمینه پژوهش کنیم.
این مقاله با استفاده از روش کتابخانه ای تهیه شده است.
با توجه به مطالعاتی که انجام داده ایم به این نتیجه رسیده ام که بهترین راه برای ارائه یک زندگی صحیح الگوگیری از بانوی دو عالم حضرت زهرا( سلام الله علیها) است.
شناخت مشکلات و نواقص در جوامع اسلامی و جامعه ایرانی و ارائه ی راهکارهای مناسب
کوتاهی نسبت به شناخت نقش و رسالت زن مسلمان، در ایران و جوامع اسلامی.
خواهران عزیز و دختران من! اعتقادم این است که اگر در بخشی از جامعه ی اسلامی -چه در ایران و چه در بعضی کشورهای دیگر -نسبت به زن مسلمان کوتاهی هایی صورت می گیرد ،قدری ثقصیر مردان و قدری هم تقصیر خود بانوان است .
مسأله زن و ارتباط زن و مرد هم مهم است. اولا به نظر من ،نقش زن هرچه برجسته شود خیلی بهتر است. زن ها مظلومند. من راجع به آن حرف های زیاد و بحث های فراوانی دارم ./مسأله زن واقعا مسأله مهمی است . یک عده توجه نمی کنند و به عنوان یک مسأله نمایشی که حالا مد روز است حرف می زنند. خوبمد روز است حرف می زنند. خوب ؛ گرایشهای فمینیستی و گرایش های خاص غربی در مورد زن هم که به جای خود محفوظ است ؛اما نقش زن در خانواده در اجتماع ؛ ارزش و اهمیت زن در اموری از این قبیل ،چیزهایی است که ما حقیقتاً به آنها کم پرداخته ایم و از این کم پرداختن خسارت هم می بینیم.
رسوخ باورها و فرهنگ های غلط غربی در ذهن جوامع اسلامی در زمینه جایگاه و شأن زن
درباره مسأله زن در جامعه ، اساس مشکل دو چیز است ؛ دو نقطه ی اساسی است که اگر بشود درباره ی این دو نقطه فکری کرد ،طرحی نو درانداخت و کار پیگیر و مستمری انجام داد ، می توان امید وار بود که در طول زمان -میان مدت یا بلند مدت- آن چیزی که امروز می توان آن را بحران مسأله زن دانست حل شود.آن دو چیز یکی عبارت است از نگاه غلط و بد فهمیدن جایگاه زن و شأن زن در جامعه ؛که این نگاه و این بد فهمی از غرب شروع شده و خیلی هم ریشه دار و قدیمی نیست .آن کسانی که مدعی شدند که در پروتکل های اندیشمندان صهیونیسم این مسئله وجود داشته ،می شود حدس زد که این خلاف واقع نیست. یعنی اگر نگاه کنیم میبینیم این نگاه غلط ،این کج فهمی و بد فهمی در زمینه شأن زن در جامعه شاید در حدود صد سال ، صدو پنجاه سال بیشتر در غرب سابقه ندارد و از غرب سر ریز شده است به جوامع دیگر از جمله جوامع اسلامی . این یک نقطه است.نقطه دوم که اساس مشکل است بد فهمیدن مسأله خانواده و بد عمل کردن رفتارهای داخل خانواده است.
گرایش به سمت تجمل گرایی ، مد گرایی ، تازه طلبی و افراط در آرایش و نمایش در مقابل مردان این گرایش به تجمل گرایی که مدت ها بوده است در جامعه ی ما یواش یواش ، یا در انقلاب مثلا به تجملات یا زر و زیورها اعتنایی نمی کردند ، متأسفانه باز این چیزها -آن طور که شنیده می شود- در جامعه ما در حال رشر است . زنان اندیشمند و با فکر جامعه ما باید این را خطر بدانند . نباید زنان به سمت تجمل گرایی سوق پیدا کنند .البته این خطر برای مردان هم هست ؛منتها در زنان بیشتر و امکانش زیادتر است . وانگهی در این قضیه ، در موارد بسیاری مردان تحت تأثیر زنانشان قرار می گیرند . شماها واقعا باید با این قضیه مبارزه کنید؛ خودتان هم مراقبت نمایید.
عدم رعایت پوشش و رفتار مناسب زنان در داخل ادارات من به شکوه دارند؛ گله دارند . خانواده های شهدا و زنان مؤمن به ما شکایت می کنند . به این جا تلفن می کنند نامه می نویسند، یا ما را که میبینند مکرر می گویند رفتار بعضی از زنان جامعه ما ، رفتار مناسب و شایسته ی شأن زن مسلمان نیست.
راهکارهاا”
زن ایرانی مسلمان خود را در دامنه ی قله ای که فاطمه الزهرا ( سلام الله علیها ) در اوج آن است می بیند:
زن های مؤمن در جامعه ی ما سعی کنند قدر زن ایرانی مسلمان را بدانند … زنی که خود را در دامنه قله ای می داند ای که فاطمه الزهرا ( سلام الله علیها ) - بزرگ ترین زن تاریخ بشر - قرار دارد ؛ آن زن زن مسلمان ایرانی است. این زن باید دیگر از این بازیچه های فراهم آمده ی تمدن غربی و روش های توطئه آمیز آن ،روی برگرداند و به آن بی اعتنایی کند .
عزیز داشتن شأن خود و پرهیز از برهنگی ، اختلاط و معاشرت با مردان
آن چه را که ا برای زن ارضه میکنیم ، چیزی است که هیچ انسان اندیشمند با انصافی نمی تواند منکر شود که«
این برای زن خوب است» ما زن را به عفت، به عصمت ، به حجاب ، به عدم اختلاط و آمیزش بی حد و مرز میان زن و مرد، به حفظ کرامت انسانی، به آرایشس نکردن در مقابل مرد بیگانه برای آنکه چشم او لذت نبرد دعوت می کنیم . این بد است؟ این کرامت زن مسلمان است . این کرامت زن است.
ارزش زن اسلامی و مسلمان را بدانید . زنی که در اختلاط و معاشرت ، با مرد قاطی نمی شود و خود را وسیله ای برای جلب چشم مردم نمی داند؛ زنی که شأنش را عزیز تر از این می شمارد که خود را عریان کند و با صورت و موی و بدن خود، چشم روندگان را به سنت خویش جلب کند و هوس آنها را اشباع نماید.
عظمت زن مسلمان
در حفظ دین و حجاب همراه با حضور در میدان علم و سیاست
الگوی زن رانشان بدهند، بگویند زن مسلمان زنی است که هم دین خود را، حجاب خود را، زنانگی خود را، ظرافت ها و رقت ها و لطافت های خود را حفظ می کند؛ هم از حق خود دفاع می کند ؛ هم در میدان معنویت و علم و تحقیق و تقرب به خدا پیشروی می کند و شخصیت های برجسته ای را نشان می دهد و هم در میدان سیاسی وجود دارد این می شود الگویی برای زنان.
عظمت زن بودن را در آمیختن حجب و حیا و عفاف زنانه با عزت مسلمانانه و مؤمنانه ، درک کنید . زن مسلمان ما اینجور است.
و صول به مقامات عالی علمی ، فقهی، فلسفی
خانمهای با سواد مسلمان مؤمن درسخوانی که یا مشغول تحصیل اند و یا در دانشگاهها بهترین علوم را در بالاترین مدارج تدریس می کنند ، زیادند و این برای نظام اسلامی ما یه ی افتخار است. خانمهایید هستند که بحمدالله بالاترین تخصص ها را در پزشکی و در علوم گوناگون ( در زمینه ی علوم انسانی، تجربی ، و علوم دیگر) دارند خانهایی هستند که در زمینه علوم دینی پیشرفت کرده و به مراتب بالا رسیده اند . یک روز یک خانم بزرگوار در ایران( اصفهان) بود به نام بانی اصفهانی که خانم بسیار عالی مقامی مجتهده و عرف و فقیه بود. اما فقط او بود . امروزه، بحمدالله در آینده نه چندان دور به مقامات عالی علمی، فقهی ، فلسفی می رسند، بسیارند اینها افتخار نظام اسلامی هستند؛ و پیشرفت زن یعنی این .
الگو گیری از فاطمه زهرا و زینب کبری( علیمها السلام) در فهم درست،هوشیاری در درک موقعیت ها و انتخاب بهترین کارها
زن امروز الگو می خواهد . اگر الگوی او زینب و فاطمه زهرا( علیهما السلام) باشند کارش عبارت است از فهم درست ،هوشیاری در درک موقعیت ها و انتخاب بهترین کارها؛ولو با فداکاری و ایستادن پای همه چیز برای انجام تکلیف بزرگی که خدا بر دوش انسانها گذاشته است ، همراه باشدو زن مسلمانی که الگویش زینب و فاطمه زهرا( علیهما السلام) باشد ، این است.
تسلیم نشدن در برابر سیاست های ویرانگر و اسارت بار و مقاصد سیاسی و شخصی غربی ها
… زن ایرانی و زن مسلمان،به مجاهدت خود برای رها شدن از دامهای پرداخته و در راه نهاده ی فرهنگ تباهگر غرب، با اراده ای راسخ ادامه دهد و به هیچ رو تسلیم اقوای آنان که زن را ابزاری برای پیشبرد سیاست های ویرانگر و اسارت بار خواسته اند ،نشود، ظرافتی هوشمندانه لازم است که میان تشخص منزلت علمی فرهنگی و اجتماعی وهنری و سیاسی زن ، با تنزل و انحطاط او تا سطح وسیله و ابزاری برای مقاصد سیاسی و شخصی فرق گذاشته شود و این یک ، باآنجه مطلوب و محبوب هر انسان آزاده و آکاه است مشتبه نگردد.
الگو شدن حجاب زنان ایرانی و گسترش حجاب در جهان به تبعیت از زن مسلمان ایرانی
شما بدانید زنان مسلمان در بسیاری از نقاط دنیا امروزبه شما نگاه می کند و از شما یاد می گیرند. این که می بینید در بعضی از کشورهای غربی ، در بعضی از کشورهای مسلمان اما با حکومت غیر اسلامی ، اینطور حجاب اسلامی مورد تهاجم دشمنان دین قرار می گیرد ،این نشان دهنده گرایش زنان به حجاب است. در کشورهای همسایه ما ، آن جاهایی که به حجاب اهتمام نمی شد؛ در کشورهای اسلامی که بنده خودم از نزدیک بعضی جاها را دیدم که هرگز اسمی از حجاب در آنجاآورده نمی شد. در مدت بیست ساله بعد از انقلاب ،زنان بخصوص زنان روشن فکر و به خصوص دختران دانشجو ، به حجاب گرایش پیدا کردند؛ رو آورند وحجاب را حفظ کردند؛که نمونه هایش علاوه بر اینها در کشور های غربی هم مشاهده شده است.شما نمونه و الگویید.
می بینید که زنان و مسلمانان در کشورهای گوناگون جه کشورهای اسلامی که در آنها خبری از حجاب نبود و در تعلیمات غربی غرق شده بودند و چه حتی کشورهای اروپایی به سمت حجاب رو می کنند. البته اول مسلمانان گرایش خود را نشان دادند و ما بعد از پیروزی انقلاب دیدیم که کشورهای دوردستی که تحت تأثیر فرهنگ غربی و اروپایی بودند، حجاب به سبک حجاب شما زنان ایران را در بین خود آزمایش می کردند و به آن رو آوردند این پیشرفت شماست.
انس زنان با قرآن و درک مفاهیم آن
اگر زنها با قرآن مأنوس بشوند بسیاری از مشکلات جامعه حل خواهد شد؛ چون انسانهای نسل بعد در دامن زن
پرورش پیدا می کنند و زن آشنای با قرآن و مأنوس با قرآن و متفتهم با مفاهیم قرآن خیلی می تواند در تربیت فرزند تأثیراتی داشته باشد و امید واریم انشاءالله به برکت این برکت عظیم شماها، فردای جامعه ی ما به مراتب از امروز قرآنی تر باشد.
رفتن به سراغ راه حل الهی و پیام وحی و نظر اسلام
می گوییم نگرش به مسأله زن درست نیست؛ می توان گفت نگرش به مسأله مرد درست نیست تفاوتی نمی کند یا نگرش به کیفیت دو جنس این هندسه قرار گرفتن دو جنس، نگرش غلطی است. نارساییها زیاد و مشکلات فراوان است ؛ علاج چیست؟ علاج این است که ما سراغ راه حل الهی برویم و آن راپیدا کنیم؛جون درباره ی مسأله زن و مرد، پیام وحی حاوی مسائل مهمی است ؛برویم ببینیم وحی در این باره چه می گوید.وحی هم فقط به موعظه کردن بسنده نکرده بلکه نمونه سازی کرده است. …« ضَرَبَ اللهُ مثالاً للذین آمنوُا امرأة فرعونَ»
اگر ما امروز بخواهیم برای زنان کشورمان یک حرکت حقیقی و اساسی بکنیم تا زنان بتوانند به وضع مطلوب خودشان برسند باید به احکام اسلامی نظر داشته باشیم و از آن الهام بگیریم. برای ما روش را احکام اسلام معین می کند.
یافتن خلأهای معرفتی و اخلاقی زنان و اصلاح آ با فضائل حضرت زهرا ( سلام الله علیها)و القاء و بیان آن
شما ببینید امروز نسل جوان شما چه دختر هاتان و چه پسر هاتان و جامعه شما از خلأ کدام معرفت رنج می برندو آسیب می بیند ؛از کمبود کدام عنصر سازنده اخلاقی رنج می برند ،آن عنصر اخلاقی را در وجود فاطمه زهرا( علیهما السلام) و در فضائل آن بزرگوار و این وجود های مقدس پیدا کنید و به زبان شعر که زبان هنر آنرا القاء و بیان کنید. ببینید ما در زندگی سیاسی اجتماعی مان به کدام درس اهل بیت احتیاج داریم ،آن ر ا از زندگی این بزرگواران و این بزرگوار استخراج کنید وبا زبان شعر بیان؛این ها لازم و مهم است.
تبین کیفیت برخورد زن و مرد در قانون و اخلاق اسلامی
تصویر کیفیت برخورد زن و مرد در اخلاق اسلامی و قانون اسلامی هم به نظر ما باید بیشتر رویش کار شود. بعضی متدین هم هستند اما جون با مفاهیم اسلامی آشنا نیستند و اخلاقیات مرتبط با روابط زن و مرد را در اسلام درست نمی دانند ،تدینشان موجب نمی شود که از اشتباهشان کم شود از تحکم و زورگوییشان بگاهد ،نه ، هم متدین اند و هم تحکم و زورگویی را دارند،این هم با ید اصلاح شود .اخلاق اسلامی در روابط زن و مرد بخصوص در روابط خانواده باید مورد توجه قرار بگیرد.
طراحی پشتوانه قانونی و ضمانت اجرایی لازم برای تحقق خواسته ی اسلام
نظر اسلام در باب خانواده و جایگاه زن در خانواده جایگاه خیلی روشنی است… ولی در عین حال تحقق خواسته اسلام در خانواده یک امری است که با این بیانات تمام نمی شود ، احتیاج به پشتوانه قانونی پشتوانه اجرایی و ضمانت اجرایی دارد،و این کار باید انجام بگیرد … البته این جور نیست که ما فکر کنیم غربی ها در این زمینه از ما جلویند ؛ابدا؛بنده آمارهای زیادی دارم که این خانم محترم هم آمارهایی ذکر کردند،…ما به آنها که نگاه نمی کنیم ؛آنها که الگوی ما نیستند. ما در محیط خانواده کمبودهای زیادی داریم احتیاج دارد به پشتوانه قانونی ،به تضمین قانونی، به تضمین اجرایی ؛و این باید تحقق پیدا کند .این مسئله از جمله عرصه ها و میدان هایی است که در داخل کشور در این زمینه کم کار شده و باید کار شود.
اصلاح قوانین و قرار دادن قوانین سخت برای جلوگیری از ظلم به زن
جامعه هم از لحاظ قانونی و هم از لحاظ اخلاقی باید با کسانی که تعدی به زن را حق خودشان می دانند برخورد شود ؛ برخورد سخت بکند؛ قانون هم باید در این زمینه مزات های سختی را پیش بینی کند … اما به هر حال هر گونه ستم و هر گونه تعدی جسمانی نسبت به زن باید با برخورد بسیار سختی مواجه شود، تا در این زمینه جامعه اسلامی ما به آن سطحی که اسلام خواسته برسد… بعضی از قوانین در برخورد با زن و مرد احتیاج به قانون دارد . باید کسانی که اهل این کارها هستند مطالعه کنند .بررسی کنند و آن قوانین را درست کنند.
زدودن باورهای غلط غربی از ذهن زن ایرانی با ارائه بحث ها و کارهای اسلامی
به نظر من آن چیزی که امروز مجموعه ای از شما و هر مجموعه ای از زنان -که در شکل ها و با هدف های مختلف کار می کنند- بر عهده دارند این است که باور غلطی را که فرهنگ غربی و اروپایی در این ده سال اخیر در ذهن زن ایرانی وارد کرده است، بزداید.البته باور غلطی هم که در گذشته بوده است ؛یعنی گرایش به برخی از شکل های غلط مصرف و تجمل از گذشته هم وجود داشته است. با ورود فرهنگ اروپایی این مدگرایی و نوگرایی در مصرف به شکل عجیبی تشدید شد. این، محاسبه شده و پیش بینی شده بود. سردمداران سیاست غربی - که غلبا صهیونیست ها و استعمارگران بودند- به قصدی و با نیتی این کار را کردند. این باورهای غلط را باید بزدای
ید؛ و این نمی شود مگر با ارئه ی بحث ها و کارهای اسلامی. اگر این کار بشود ؛ریشه ی این مشکلاتی که گاهی اوقات مطرح می شود- بد حجابی و رواج فساد و فحشا و این چیزها- به خودی خود کند خواهد شد. این ها غالبا معلولند؛علل همان باورها و فرهنگ ها هستند که باید روی آنها کار بشود.
پرهیز از مصرف گرایی و اسراف تحمیل شده ی توسط غرب
من به خانم های مسلمان،به خانم های جوان و خانمهای خانه دار عرض می کنم : سراغ این مصرف گرایی که غرب مثل خوره به جان جوامع دنیا و از جمله جوامع کشورهای در حال توسعه و کشورهای رو به پیشرفت و از جمله کشور ما انداخته است ، نروید.مصرف باید در حد لازم باشد نه در حد اسراف.
نتیجه
امروز متأسفانه بر اثر تبلیغات سوئی که دشمن انجام می دهد وظیفه یک زن مسلمان ایرانی خیلی کم رنگ شد به همین خاطر برای حفظ اسلام حجاب مشخص و روشن کردن وضایف زنان ایرانی باید اول با نحوه ی زندگی بانوی دو عالم حضرت زهرا( سلام الله علیها) آشنایی کامل داشته باشند و ایشان را الگوی خود قرار دهند و سپس با ارائه راهکارهای صحیح و اسلام پسندانه به حل مشکلات به وجودآمده بپردازند تا هر کدام به نوبه ی خود الگویی برای دیگر زنان مسلمان جهان باشند.
فهرست منابع و مأخذ
1.قرآن ، مهدی الهی قمشه ای ، چاپخانه بزرگ قرآن کریم، اننتشارات تلاوت، 1386.
2. کربلایی ،محسن و جمعی از محققین ،زن و بازیابی هویت حقیقی، انتشارات انقلاب اسلامی، تهران،1391.