راهکارهای تربیتی دینی کودک از دیدگاه اسلام
عنوان :
راهکارهای تربیتی دینی کودک از دیدگاه اسلام
استاد راهنما:
سرکار خانم حیدری
نام گروه پژوهشگر:
زهرا پرکان، رقیه دده جانی،هاجر مهری، پرستو زارعی ، فاطمه زینعلی
چکیده:
فعالیتهای تربیتی، از جمله فعالیت های اساسی است که در حیات فردی و جمعی انسان، تأثیری انکارناپذیر دارد. این فعالیت ها برای تحقق اهداف مورد نظر ، تابع اصل یا اصولی هستند. مشخص کردن اصول تربیت در هر حیطه (دینی، اخلاقی، عقلانی و غیره) که باشد ، از جمله اقدامات اساسی است که باید قبل از هر فعالیت تربیتی انجام پذیرد . این اصول از هر منبعی اخذ شوند . فلسفه ، دین ، روانشناسی ، جامعه شناسی و سایر رشته های معرفتی و علمی - باید پاس داشته و به رعایت آنها اهتمام ورزیده شود، در غیراینصورت جریان تربیت ، در فرآیند خود تا رسیدن به هدف نهایی دستخوش مخاطره خواهد شد چرا که تربیت کودک، نوجوان و جوان بسیار مشکل است و اگر بگوییم از مو باریکتر ، از آتش سوزانده تر ، از شمشیر برنده تر است اشتباه نکردیم.
با این نگاه ، اصول تربیتی به همه جریان و کلیه بخش های تربیت شامل سیاست ها ، اهداف ، برنامه ها ، روش ها ، محتوا ، ارزش یابی و … تحت سیطره و نفوذ خویش دارند. این امر در حالی است که قید «راهنمای عمل» یا «راهنمای مربی» برای عبارت «دستورها و قواعد کلی ، که در تعریف های گوناگون از سوی بسیاری متخصصان ذی ربط به کار برده شده است. دامنه آنها به فعالیت های مربیان و معلمان محدود می کند و اقدامات سیاست گذاران تربیتی ، برنامه ریزان تربیتی ، تدوینگران محتوای آموزش و دیگر دست اندرکاران تربیت را خارج از شمول موضع تربیتی قرار می دهد.
همچنین این قید ، اصول را فقط برای روش ها لازم می داند و به طرز تفریط آمیزی قلمرو نظارت و حکومت آنها را به روش های تربیتی تقلیل می دهد.
ما به پیروی از دیدگاه خود درباره حوزه اصول ، در این جستار به اصول ناظر بر روش ها محدود نمی شویم و در ذیل ، به اصولی از تعلیم و تربیت دینی می پردازیم که بخش ها و جنبه های گوناگونی از موضوع تربیت را تحت پوشش قرار می دهند، بخش هایی مانند اهداف برنامه ریی ها ، روش ها ، محتوا و راهکارها و مراحل .