توت فرنگی
بسیاری از ما به دلیل ناآگاهی، مواقع زیادی سلامت مان را بیش از پیش به مخاطره می اندازیم؛ به طور مثال با کوتاهی کردن در شستشوی کامل و دقیق میوهها.
تا به حال، با خودتان فكر كردهاید كه بهترین راه برای تمیز كردن توت فرنگی كه هم روی سطح خاك پرورش پیدا میكند و هم به دلیل فساد پذیری زیاد، به دفعات مورد سمپاشی قرار می گیرد، چیست؟
سموم دفع آفات
از آنجا كه سطح توت فرنگی دارای خلل و فرج فراوانی است و پوست یكنواختی ندارد، سموم دفع آفاتی كه برای پرورش این میوه به كار برده می شود، به راحتی در آن نفوذ كرده و باقی می ماند و به راحتی نیز از آن خارج نمی شود. از این رو، شستن این میوه با آب خالی نمیتواند سموم را از روی آن پاک کند، لذا باید باغداران و تولید كنندگان این میوه استانداردهایی را همواره مد نظر داشته باشند. به طور مثال، سمپاشی میوهها در زمانی باشد كه سموم فرصت كافی برای تجزیه را داشته باشند.
حتما با خود می گویید مگر سمومیكه به میوهها زده می شوند، پس از مدتی از بین میروند؟
در پاسخ باید بگوییم بله. بر خلاف روزگار قدیم، امروزه از سمومی استفاده می شود كه پس از گذشت چند روز، به طور كامل تجزیه شده و دیگر عوارض جانبی را كه سموم قدیمیبه همراه داشتند، در بدن ایجاد نخواهند كرد. اما بسیاری از مواقع تولید كنندگان به دلیل بی توجهی به استانداردهای مصرف این تركیبات، مخاطراتی را متوجه مصرف کنندگان خواهند كرد.
امروزه، به طور كلی برای پرورش گیاهان از سمومی استفاده میشود كه پس از گذشت یك هفته تا 10 روز خود به خود تجزیه می شوند و اگر پس از این مدت میوه خورده شود، دیگر عوارض جانبی را برای مصرفكننده آن باقی نخواهد گذاشت. اما از آن جایی كه باغداران برای بیشتر ماندن این میوه در بازار، پیش از برداشت و در زمان عرضه، توت فرنگیها را سمپاشی میكنند، این سموم در میوه باقی مانده و در بافت آن نیز نفوذ میكنند و فرصت كافی برای تجزیه نخواهند داشت، به این ترتیب عوارض جبران ناپذیری را برای بدن به همراه می آورند.
توت فرنگی گلخانه ای
حتما میگویید اگر 20 روز طول بكشد تا این میوه بعد از برداشت به دست مصرف كننده برسد، دیگر خبری از این تركیبات زیانبار نخواهد بود.
باید در جواب به شما بگوییم كه: چون این میوه بسیار ظریف بوده و زود فاسد میشود، پس از برداشت نمیتوان مدت زیادی آن را نگه داشت، بلكه باید سریعا به فروش رسانید و به دست مصرفكننده رساند. در نتیجه در درازمدت انواع سرطانها می تواند گریبان مصرف كنندگان این دسته از میوهها را بگیرد.
توت فرنگیهای گلخانهای
نكته دیگر درباره توت فرنگیهای گلخانهای و این است كه بسیاری از شما تصور می كنید، محصولات گلخانه ای بسیار زیانبارتر هستند.
به طور كلی، در روش گلخانه ای به علت قابل كنترل بودن دمای محیط، می توان در هر فصل سال حتی فصل سرما، محصولاتی را پرورش داد كه در شرایط عادی قابل پرورش نیستند، به طور مثال، خیار و گوجهفرنگی گلخانه ای و این روزها توتفرنگیگلخانه ای.
اما مشكل اساسی این دسته از میوهها، سم پاشیهای غیراستاندارد و بی موقع است که می تواند سلامت مصرفكننده را به خطر بیندازد و از آنجا كه كنترل ناقصیبر این موضوع وجود دارد، به سالم بودن این دسته از محصولات، اعتماد كمیمی توان داشت. البته این معضل درباره محصولات مزرعهای نیز وجود دارد ، یعنی نباید تنها به نوع گلخانهای شك كرد.
شست وشوی توت فرنگی
حتما با خود میگویید، می توان با استفاده از مواد ضد عفونیكننده در هنگام شست و شوی میوه ها ، تا حدودی از میزان این سموم كاست؟
باید به شما بگوییم، این تركیبات برای از بین بردن میكروبها و انگلها مفیدند و نمی توانند سمومی را كه تا حدودی در بافت میوه نفوذ كرده است، از بین ببرند. علاوه بر این، استفاده از این تركیبات و یا قرار دادن طولانی مدت توتفرنگیها در آب به دلیل نداشتن پوست محافظ، میتواند بافت میوه را متلاشی كرده و این تركیبات شیمیایی نیز به بافت میوه نفوذ كنند، لذا نه تنها مشكل حل نمی شود، بلكه بیشتر هم می شود.
پس تنها راه برای داشتن توت فرنگیهای سالمتر و مطمئن تر، داشتن كنترل بیشتر مراجع ذیربط بر فعالیت پرورش دهندگان این میوه است تا به رعایت استانداردها، توجه ویژهای داشته باشند.