تحقیقی درباره غار علیصدر توسط طلاب مدرسه علمیه فاطمه الزهرا(س)کامیاران
به گزارش معاونت پژوهش مدرسه علمیه فاطمه الزهرا(س)کامیاران طلاب این مدرسه علمیه درسفری که به استان همدان داشتند واز غار علیصدر این استان دیدن نمودند تصمیم گرفتند تا تحقیقی درباره پیدایش وچگونگی آن انجام دهند که در این زمینه مطالبی را جمع آوری نموده وبه واحد پژوهش این مدرسه علمیه ارائه دادند:
تاریخچه غار علیصدر
غار علیصدر بر اساس نظر کارشناسان مطرح زمین شناسی دنیا یکی از بی نظیر ترین و بزرگترین غارهای آبی جهان است که شکل گیری آن به دوره ی ژوراسیک(دوره دوم زمین شناسی 190-136 میلیون سال پیش) بر می گردد این غار در سال های 1341-1342 توسط تعدادی از کوهنوردان و غار نوردان همدان به همراه اهالی روستای علیصدر شناسایی وقایق رانی در آن غار شگفت انگیز با وسایل ابتدایی، در سال 1346 به همت دست اندر کاران امر و تعریض دهانه ی غار امکان پذیر شده است . نام این غار بر گرفته از نام روستای علیصدر است که طی سالیان گذشته علی سد و علی سرد نیز گفته شده است. بر اساس تحقیقات ومستندات موجود بخش های ورودی غار در دوره ی صفویان مورد استفاده ی اهالی آن منطقه قرار می گرفته به طوری که از مدخل ورودی به عنوان پناهگاه و از آب آن به صورت آب انبار برای مصارف کشاورزی استفاده می کردند.
غار علیصدر در 65 کیلو متری شمال غربی همدان و در یکی از مرتفع ترین مناطق استان در دامنه ی رشته کوه زاگرس واقع شده است ارتفاع دهانه ی غار از سطح دریا2180 متر است.
داستان کشف غار علیصدر
از زمانی که غارنوردان و کوهنوران حرفهای نقشه کاملی از غار علیصدر تهیه کردند گردشگران زیادی برای بازدید از این غار زیبا به همدان سفر میکنند. وقتی وارد غار علیصدر میشوید با ساختههای شگفتانگیز طبیعت که در مدت چندین هزار سال تشکیل شدهاند روبرو درباره غارعلیصدر روایتهای عجیب زیادی شنیده میشود؛ غار شگفتانگیزی که طولانیترین غار آبی دنیا لقب گرفته است.
این غار یکی از جاذبه های اصلی گردشگری همدان است که به همراه آثار تاریخی دیگر مثل آرامگاه با با طاهر وگنجنامه این شهر را به عنوان یکی از مقاصد اصلی گردشگری در ایران معرفی کرده است.
در این غارسنگها و قندیلهایی وجود دارند به شکل مجسمههایی مثل پنجه عقاب،آزادی و شیر دوسر درآمدهاند. تا چند سال پیش که هنوز تمامی غار کاوش نشده بود عدهای میگفتند این غار بیانتهاست؛ گروه دیگری میگفتند این غار از همدان شروع شده و تا اراک و کرمانشاه کشیده شده است. به همین خاطر غارنوردان تصمیم گرفتند تمام طول 11 هزار و 200 متری آن را طی کنند؛ این غارپیمایی هیجانانگیز نکتههای شگفتانگیز دیگری را از طولانیترین غار آبی جهان فاش کرد.
مردم روستای علیصدر و روستاهای اطراف از قدیمالایام به وجود این غار پی برده بودند و از آب آن بهرهبرداری میکردند. تا اینکه در5 مهرماه 1342 شمسی گروهی 14 نفراز اعضای هیئت کوهنوردی همدان به سرپرستی محمدطاهرهمایونی، غار علیصدر را مورد بازدید و کاوش قراردادند و توانستند با وسایل ابتدایی، مانند فانوس و تیوپ لاستیکی، مسافتی از غار را طی کنند. در سال 1346 با پخش خبر کشف این غار شگفتانگیز و بی انتها درسطح رسانههای ملی، سیل محققان، کوهنوردان و علاقهمندان به آثار طبیعی به سوی آن سرازیر شد.
در سال 1352 کوهنوردان همدان دهانه و ورودی غار را به قطر 50 سانتیمتر تعریض کردند و از سال 1354 استفاده عمومی از غار علیصدر آغاز شد. از آن روز تاکنون جهت سهولت بازدید و رفاه حال گردشگران کارهای زیادی درون غار انجام شده که علاوه بر افزایش طول مسیر آبی برای قایقرانی، مسیرهایی در خشکی به مسیر بازدید افزوده گشته که مناظر جدید و بدیعی را در جلوی دیدگان مشتاق گردشگران قرار میدهد
درباره غار علیصدر روایتها و داستانهای زیادی وجود دارد؛ برخی میگویند در زمان جنگ که قتل و غارت مردم را تهدید میکرد، روستاییان از این غار به عنوان یک پناهگاه امن استفاده میکردند. درباره نام این غار هم میگویند که اسم غار علیصدر در گذشته از اسم چوپانی به نام علی سد یا علی صد گرفته شده که به مرور زمان به علیصدر تغییر کرده است. اما واقعیت این است که در نزدیکی غار، روستایی به نام علیصدر وجود دارد؛ به همین خاطر اسم روستا را روی غار گذاشتهاند.
مسعود ملکی - کارشناس ارشد گردشگری و مسؤول روابط عمومی شرکت علیصدر - درباره این غار میگوید: «ساختار طبیعی غار علیصدر باعث شده تا اشکالی به صورت طبیعی و بدون دخالت بشر ساخته شود.در قسمتی از غار، سنگی وجود دارد که به صورت پنجه عقاب است. در قسمت دیگری از غار، سنگی به چشم میخورد که شبیه اسم مبارک الله است.