بیان آداب ،اهداف ومبانی طلبگی با حضور حجت الاسلام والمسلمین حاج آقا حمید محمدی استاد حوزه ودانشگاه
به گزارش معاونت فرهنگی حوزه های علمیه خواهران استان کردستان حجت الاسلام و المسلمین حاج آقا محمدی استاد حوزه ودانشگاه ونویسنده ی تعدای از کتب درسی حوزه در همایش طلیعه حضور طلاب جدیدالورود استان کردستان که در مجتمع فرهنگی-آموزشی حضرت نرجس خاتون(س)قم برگزار گردید حضور یافتند.
حجت الاسلام و المسلمین حاج آقا محمدی در ابتدا بحث خود را با خود شناسی و خداشناسی شروع کردند و فرمودند اگر انسان خود را و ماهیت درونی خود را به درستی بشناسد می تواند پی به وجود باری تعالی ببرد چرا که انسان یکسره از خود می پرسد که چرا ما خلق شده ایم از این بحث نباید غافل شد که آمدن ما برای رفتن است نه برای ماندن .
ایشان در بین سخنان خود اشاراتی داشتند به تفسیر آیاتی از سوره مومنون و سوره تین که وقتی موجود کامل می شود به خود می گوید تبارک الله احسن الخالقین ، خداییکه خالق کل کهکشانهای عالم می باشد وقتی مارا آفرید خودش را تحسین کرد و با قرائت سوره ی تین می فهمیم که قسم های خدا حساب شده است و این قسمی که می خوریم موضوعیت دارد و خدا بدون دلیل قسم نمی خورد و تین و زیتون دو گیاهی هستندکه در خاک ریشه دارند و از این ها ما باید بفهمیم که چه ارتباطی بین این دو اصطلاح و آفرینش انسان وجود دارد وی در ادامه فرمودند ما باید چه کار کنیم که حرکت خدا پسندانه ای انجام دهیم که به معرفت کامل برسیم و اشاره ای داشتند به روایتی از امام علی (ع) که در نهج البلاغه فرموده اند ای کمیل هیچ حرکتی از تو صادر نمی شود مگر آنکه تو در آن حرکت نیازمند شناخت باشید و این را بدانید هر حرکتی که باید وابسته به معرفت باشد نیازمند چند چیز است از جمله به نظر ما هدف حوزه های علمیه که ترویج عبودیت است این همان فلسفه ی وجود و معرفت انسان است دوابلاغ دین توسط افراد لایق و شایسته ای که معرفت بالایی دارند سه ترویج دین و آن هم تا کسی به معرفت واقعی دست پیدا نکرده باشد نمی تواند در این زمینه فعالیت کند.
ایشان بیان داشتند که زندگی انسان دارای ابعادی است:
طول:مدت زمانی است که انسان در این دنیازندکی می کند.
عرض:ظرفیت وامکاناتی که ما از آن استفاده می کنیم برای پیمودن طول وزمان ماندن ما در این دنیا
ارتفاع :انسان می تواند به بالا سعود کند در اینجا جایی برای حیوانات نیست،تفاوت انسانها با انسانهای دیگر در ارتفاع است .وارتفاع درجه قرب ونزدیکی با خدا را نشان می دهد. موقعیت وجایگاه انسان در بهشت را همین ارتفاع نشان می دهد.
بهشت به تعداد آیات قرآن رتبه ودرجه داردخداوند در مورد صبر تأکید های فراوانی کرده است یک نمونه بارز آن خطاب به بانوانی است که وارد زندگی شده اند می فرماید:ای بانوان اگر وارد زندگی شدی وبرکج خلقی وبدزبانی و…همسرمقاومت واستفامت کردی من به شما اجر آسیه همسرفرعون را عنایت می کنم وبا ایشان محشور می گردانم .
ونسبت به مردان در مورد صبر پیشه کردن حضرت ایوب را مثال زده است.
حجت الاسلام والمسلمین حاج آقا محمدی بیان داشتند که خداوند برای تحقق هدف خلقت که همان عبودیت است امری به نام دین را آورده است وبرای پیمودن این مسیر فرد به سه چیز نیاز دارد:
الف.فهم دین :فرد باید در ابتدا فهم صحیحی از دین داشته باشد که این امر با تحقیق در دین ممکن می شود
ب.ابلاغ دین (تبلیغ در دین )
ج.اجرای دین (تحقق در دین)یعنی فهم کامل از تمام مسائل فقهی تا به درجه اجتهادی رسد.
حجت الاسلام والمسلمین بیان داشتند که مطالعه و بار علمی ما باید در هر سه زمینه بیشتر باشد.
1.صالح پروری
2.مصلح پروری
3.اهتمام هدف وآرمان حوزه لبیک یا حسین یعنی فهم مکتب حسینی است وپیمودن راه دفاع از دین
ایشان بیان داشتند برای موفقیت باید از سه چیز عبور کرد البته تمام افراد موفق نیز این مراحل را طی نموده اند
1. مدرسه
2. کتاب درسی
3. استاد
ایشان در ادامه به بیان موانعی که در این راه وجود دارد پرداختند وفرمودند:
1. به گونه ای رفتار کنیم که باعث ایجاد حسادت در دیگران نشویم مثلا فخر فروشی نکنیم در برابر دیگران اظهار فضل کمتری کنیم
2. باید دارای اراده وتصیم ونگاه مستقیم ویک همراه خوب باشیم.
3. ازنفرین مادر به دور باشیم .(کسی در زندگی موفق می شود که دعای مادر پشت سر او باشد؛اگر مادر او را نفرین کند فرد در زندگی موفق نمیشود وبه مشکلات وموانع فراوانی بر می خوردولبخن رضایت مادر عالم را به نفع بشر بسیج می کند.فرد باید خستگی های خود را به محیط خانه وخانواده نیاور؛دبهترین را رفع خستگی فکری رساندن دست به است.
4. موانع الهی دربی توفقی وبی اخلاقی خلاصه میشود مهمترین رمز در از بین رفتن بی توفیقی این است که گناه نکنیم.
گناه نکنیم خصوصا"گناهان پنهانی که فقط خودمان می دانیم (سلب توفیق)
5. روشمند حرکت کردن یکی از اصول اساسی برای موفقیت است ونداشتن روش یکی از موانعبزرگ است وبه معنای ناکامی می باشد .فرد در همه چیز باید روشمند عمل کند مثلا در بحث پدر ومادر قران می فرماید اگر پدر ومادر مشرک شما را شرک دعوت کردند ازآنان پیروی نکن اما صاحبهما فی الدنیا معروفا:با آنان در دنیا به خوبی همراهی کن(15 سوره لقمان).
ایشان برای خوب درس خواندن 7 مرحله را بیان فرمودند:
مرحله اول :پیش مطالعه.
داشتن سوال در کلاس از عوامل موفقیت فرد است.«حسنُ السؤالنصف العلم.خوب سؤال کردن نصف علم است. »
مرحلۀ دوم تدرس:حضور در کلاس
مرحله سوم :پس مطالعه : بلا فاصله بعد از کلاس فرد باید به مطالعه دروس تدرسی شده در کلاس بپردازد.
مرحله چهارم تحیقیق :مراجعه در زمینه های مختلف .تحقیق باید جامع و کامل باشد . در کنار درس بهتر است که تحقیق هم کرد
مرحله پنجم :حل تمارین (خلاصه نویسی)
مرحله ششم: مباحثه (سنت های عالی شیعه که امروزه در همۀ جهان پیدا می کنیم )
مر حلۀ هفتم تدریس یک درس
نکته :ملاک اینکه تدریس کنیم این است که شش مرحله قبل را درک کرده ویاد گرفته وآنرا نشر کنیم یکی از رموز موفقیت بزرگان تدریس است تدریس موجب رشد معلم متعلم وعلم میشود.یعنی هر سه با هم رشد می کنند .